Ab-wheel

In dit artikel wordt verteld wat voor apparaat dit precies is, welke spieren je ermee traint, hoe je het gebruikt en welke je het beste kan kopen.

Wat is een ab-wheel?

Dit apparaat kent meerdere namen. Zo wordt het onder andere een ab-wheel, abs-wheel, buikspiertrainer, trainingswiel of AB roller genoemd. Met al deze termen wordt hetzelfde bedoeld; een wiel om onder andere je buikspieren mee te trainen. 

Dit apparaat is de laatste jaren zeer populair geworden. Veel sportscholen hebben wel zo’n wiel. Ook bij veel mensen thuis is een dergelijk wiel te vinden. Dit komt omdat het een makkelijk en effectief trainingsmiddel is. Daarnaast is dit apparaat zo geliefd omdat het zo goedkoop is. 

Een ab-wheel is heel simpel gezegd een wiel met daaraan twee handvatten bevestigd. Door deze handvatten vast te houden en de oefening uit te voeren, train je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Hierover later meer. 

Welke spiergroepen train je met een buikspierwiel?

Zoals de naam al een beetje verraadt, train je uiteraard je buikspieren met dit apparaat. Hoewel het trainen van de buikspieren wel het primaire doel is van dit apparaat, is dit zeker niet de enige spiergroep die je gebruikt bij het trainen! Ook je schouders, rug en armen worden tegelijkertijd getraind. 

Ook je schouders, rug en armen worden tegelijkertijd getraind. Hierdoor is dit apparaat multifunctioneel en kan je in een korte tijd een groot dit van je lichaam trainen. 

Hoe train je met een buikspierwiel?

Er zijn meerdere oefeningen te doen met een buikspierwiel. Maar de meest bekende is om het wiel aan beide handvatten vast te pakken, op de knieën te zitten en dan voorover te zakken. Na het zakken duw je jezelf weer omhoog. Zie het filmpje hieronder voor een voorbeeld. Hiermee train je dus alle spiergroepen die hierboven zijn genoemd!

Planken met een buikspierwiel

Naast de hierboven genoemde oefening, is planken met een buikspierwiel ook zeer effectief. Hiermee kan je ook een stabiele core ontwikkelen. Voor een indicatie hoe dat er uit moet zien, zie het filmpje hieronder. 

Hoe vaak moet ik trainen met een buikspierwiel?

Dit ligt helemaal aan je ervaring en je lichamelijke conditie. Als je nog nooit hebt getraind of als je niet heel veel kracht hebt, is het belangrijk om rustig te beginnen. Probeer het 3 dagen per week met elk 3 setjes herhalingen. 

Kan je bijvoorbeeld op de eerste dag 3 setjes met elk 5 herhalingen? Probeer dit dat langzaam op te bouwen (bijvoorbeeld met meer setjes, of met meer herhalingen per setje). Ook kan je het aantal trainingsdagen per week opbouwen als je meer ervaring krijgt en merkt dat het steeds makkelijker gaat. 

Welk buikspierwiel moet ik kopen?

Onder andere op het internet zijn zeer veel verschillende buikspierwielen te koop. Hierbij zijn de wielen zelf verschillend, maar ook de prijs varieert van heel laag tot extreem hoog. Hieronder worden twee verschillende buikspierwielen genoemd met elk hun bijbehorende voor- en nadelen. 

De beste keuze voor een goedkoop buikspierwiel

Dit trainingswiel is gemaakt van kunststof en heeft goede anti-slip handgrepen. Dit is, in combinatie met het dubbele wiel, een zeer stabiel apparaat en is daarmee zeker de prijs waard! Ook krijg je hierbij een matje meegeleverd die je onder je knieën kan leggen tijdens het trainen. Hierdoor krijgen je knieën minder te verduren tijdens het trainen. 

De beste keuze voor een buikspierwiel in combinatie met andere trainingsmaterialen

Bij deze set worden maar liefst 6 onderdelen geleverd! Naast het buikspierwiel, ontvang je nog een springtouw, opdruksteunen, een handknijper en een matje. Dit alles wordt geleverd in een handig tasje zodat je het allemaal bij elkaar houdt en makkelijk mee kan nemen.